Zwangerschap

Is een tweede kindje minder belangrijk voor de omgeving?

19 december 2016

Nu ik zwanger ben van ons tweede kindje, valt me iets op. Gelukkig niet bij mezelf, maar ik hoor wel veel verhalen van anderen. De geboorte van een tweede kindje zou namelijk veel minder aandacht krijgen dan de eerste. Is dat niet een beetje gek?

Minder geboortekaartjes

Ik hoor van veel vriendinnen dat ze bij de geboorte van hun tweede kindje ze veel minder geboortekaartjes hebben ontvangen. Sowieso vind ik het onbeleefd als mensen wel een kaartje krijgen dat er een kindje is geboren en vervolgens geen kaartje terug sturen. Dat lijkt me toch een kleine moeite. Maar waarom zou je bij de geboorte van een tweede (of derde) kindje geen kaartje meer sturen? Je mag er toch vanuit gaan dat beide kindjes voor de ouders even belangrijk zijn. Of is het ‘nieuwe’ er dan vanaf ofzo?

Babyshower

Onlangs hoorde ik ook opmerkingen over dat bij de zwangerschap van een tweede kindje geen babyshower meer hoeft. Waarom niet eigenlijk? Je doet de moeder er misschien wel een heleboel plezier mee dat ze een middagje (of avondje) in het zonnetje staat. Hetzelfde geldt voor kraambezoek. Veel meiden in mijn omgeving hebben bij de tweede veel minder kraambezoek gehad dan bij de eerste.

Eigenlijk vind ik dit allemaal best gek. Waarom zouden een tweede zwangerschap en een tweede kindje minder aandacht verdienen? Voor de ouders is het toch allemaal even bijzonder? Nu spreek ik gelukkig niet uit eigen ervaring tot nu toe. Iedereen in mijn omgeving leeft heel erg mee deze zwangerschap, net als bij zwangerschap van Spencer. Ook heb ik van de week een superleuke babyshower gehad met vriendinnen van het werk samen met één van mijn beste vriendinnen die ook zwanger is. Superlief en gezellig!

Ik ben benieuwd hoe het gaat met kaartjes en kraambezoek. Zou er dan ook minder aandacht zijn? We gaan het beleven..

Hoe zijn jullie ervaringen hiermee?

De afbeelding is van Shutterstock.

 

 

Facebook Comments

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Wilmaaa 19 december 2016 at 05:19

  Ja raar hé, denk dat ik ook geen babyshower krijg. Hoorde ik van mijn beste vriendin die het wel wilde regelen, maar Wilma had er al een gehad. Toch wel jammer hoor, zelf regel ik het namelijk wel voor een ander. Maakt het uit hoeveel keer.
  Wilmaaa onlangs geplaatst…To do list voordat de baby komtMy Profile

 • Reply Merel 19 december 2016 at 06:56

  In ons geval kreeg vooral de derde minder aandacht. Misschien omdat mensen elf maanden daarvoor ook al een kaartje hadden gestuurd? Ik zou daar zelf idd geen onderscheid in maken, maar de buitenwereld misschien wel. Bezoek was ook minder, maar vooral omdat we dat zelf afhielden. Ik was doodop door die twee zwangerschappen, zowel mentaal als fysiek. En we moesten binnen korte tijd wennen aan een nieuwe dynamiek. Maar we merkten zelf tegelijkertijd dat de animo bij anderen minder was.
  Merel onlangs geplaatst…Over een lekke band (en waarom ik die uit principe niet verwissel)My Profile

 • Reply Malou 19 december 2016 at 07:08

  Ja heel herkenbaar dit!
  Malou onlangs geplaatst…Onze ervaring met baby- en peuterzwemmenMy Profile

 • Reply Astrid 19 december 2016 at 07:31

  Het is denk ik wel zo dat het nieuwtje er meer af is voor de omgeving. Ik vind voor mezelf deze tweede zwangerschap ook anders voelen eerlijk gezegd, dus wat dat betreft snap ik het ook weer wel. Wat niks afdoet aan hoe even welkom deze baby is uiteraard 😉 En een babyshower hoefde voor mij de eerste x al niet zo, dus dat die nu niet georganiseerd is/wordt, daar ben ik niet zo rouwig om haha. Hoop wel op veel kraamvisite straks, dat vond ik de vorige keer heel leuk.
  Astrid onlangs geplaatst…Makeup Revolution Etos launch partyMy Profile

 • Reply Tips voor Papa's 19 december 2016 at 08:29

  Daar heb ik nog niet over nagedacht, maar vind het inderdaad wel vreemd. Er is nu, tijdens de zwangerschap van B, gelukkig nog niet veel van te merken, want iedereen is heel erg betrokken en geïnteresseerd. Maar ik weet inderdaad niet of er nog een babyshower komt; ik denk het wel en misschien dat die samen met haar zus gevierd wordt, want zij is ook zwanger en schelen maar een paar weken.
  Ik ben nu wel benieuwd hoe het gaat zijn met kaartjes en kraamvisite!
  Tips voor Papa’s onlangs geplaatst…Homemade Erwtensoep (met een korreltje zout)My Profile

 • Reply Charlotte 19 december 2016 at 08:49

  Ik hoor dit ook vaak inderdaad. Ben benieuwd! Maar denk zelf ook dat er hier geen babyshower meer komt en dat vind ik stiekem best jammer…
  Charlotte onlangs geplaatst…O jee, we moesten weer naar het consultatiebureau…My Profile

 • Reply Angela - Mama met passie 19 december 2016 at 09:59

  Je hoort het inderdaad best vaak. Ik ben ook erg benieuwd! Maar ik kom op kraamvisite hoor Nicole inclusief cadeautjes! 🙂
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Als een ster aan de hemelMy Profile

 • Reply jonna@burgertrutjes 19 december 2016 at 19:35

  Ik vind een eerste of tweede kindje even bijzonder en speciaal!

 • Reply jodi - liefthuis 19 december 2016 at 20:20

  Ik hoor het ook van veel vrienden. Dat de aandacht een stuk minder is, raar toch…
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Webshoptip: Huisje Dors…+ Ik mag iets gaafs weggeven…My Profile

 • Reply Channah 20 december 2016 at 14:34

  Ik hoor het ook super veel om mij heen, mensen komen minder op kraambezoek, je krijgt minder kaartjes, maar ook tijdens je zwangerschap is er al minder aandacht voor.. En dat laatste ervaar ik nu zelf ook wel een beetje. Ik ben benieuwd hoe het zo gaat als de kleine er echt is!
  Channah onlangs geplaatst…Boek review: De Kracht van het NU van Eckhart TolleMy Profile

 • Reply Jessica 20 december 2016 at 16:28

  Een kindje is een kindje, of dit nu met eerste of de 10e is. Het is allemaal even bijzonder!
  Jessica onlangs geplaatst…Kerst voelt anders dan vroegerMy Profile

 • Reply Michelle 20 december 2016 at 21:13

  Jaa heel herkenbaar,hier was het zeker zo. Veel minder kaartjes,veel minder bezoek ect
  Michelle onlangs geplaatst…Mama tip: Juf JannieMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Op zoek naar de ideale autostoel

  Met nog een kindje op komst, moeten we sommige dingen opnieuw aanschaffen of nog een exemplaar van bepaalde dingen kopen....

  Sluiten