Zwangerschap

Thuis naar het hartje van jouw baby luisteren: doen of niet?

1 augustus 2016

Tijdens de zwangerschap van ons zoontje hebben mijn man en ik een doppler gekocht voor thuis om zelf naar het hartje van ons zoontje te luisteren. Zoals jullie inmiddels weten was ik nogal angstig na de missed abortion en dit leek me destijds de enige oplossing om mezelf af en toe te kalmeren als ik weer heel bang werd. Wij hebben de Angelsound Doppler die je gewoon zelf online kunt kopen. Hier zitten natuurlijk voor- en nadelen aan die ik vandaag met jullie wil doornemen.

Voordelen

Het grote voordeel was – uiteraard – dat het me kalmeerde. Als ik bang was, als ik ons zoontje een tijdje niet had voelen schoppen en me zorgen maakte, dan was dit het enige dat me gerust stelde. Mocht iemand niet weten wat een missed abortion is: daarbij is het kindje al overleden, maar heb je een daadwerkelijke miskraam nog niet gehad. Veel vrouwen hebben nog wel zwangerschapsklachten en denken dus dat ze gewoon zwanger zijn. Als dan bij de echo blijkt dat het kindje is overleden, is dit een enorme klap. Helaas hebben wij dit zelf meegemaakt met de eerste zwangerschap. Dit heeft me echt een tik gegeven en daarom was ik bij Spencer zo bang dat het weer mis zou gaan en het niet door zou hebben. Nu had ik al vrij veel echo’s vanwege mijn medische indicatie vanwege mijn Lupus, maar dat was voor mij nog niet genoeg. Door de doppler konden we zelf thuis luisteren en hier werd ik echt rustig van. Wel mocht ik maar een paar seconden luisteren van mezelf en zijn we er pas vanaf een week of 15 mee begonnen. De eerste 13 weken wordt het gebruik afgeraden omdat het onbekend is welk effect de geluidsgolven hebben op de ontwikkeling van je baby. Maar al luisterde ik maar 3 seconden, dat was voor mij genoeg.

Nadelen

Uiteraard heeft het ook nadelen. Zo kun je vaak niet gelijk de hartslag vinden, of helemaal niet. Helemaal in het begin als het nog maar klein is, was het soms lastig zoeken. Dit was voor mij natuurlijk weer reden om in paniek te raken dat het mis was. Daarnaast moet je ook maar net de goede hartslag herkennen. Je hoort natuurlijk ook vaak jouw eigen hartslag. Die is veel trager dan die van de baby overigens, dus je moet de snelste hartslag zoeken. Overigens hebben wij ook heel vaak naar het geluid van de navelstreng geluisterd kwamen we naar een paar weken achter, haha. Maar goed op dat moment dacht ik dat het het hartje was, dus heeft het toch zijn doel bereikt. Daarnaast zijn we natuurlijk zelf geen artsen, dus je weet toch ook niet heel goed waar je naar luistert. Al herken je het hartje echt wel hoor, als je het hoort. Maar ja, mocht er medisch iets mis mee zijn, dan herken ik het natuurlijk niet. Na al die maanden met de doppler aan de slag te zijn gegaan, was ik wel een geoefende luisteraar overigens. Ik herkende zijn hartslag meteen. Maar ja… als ik die dan niet kon vinden, was het stress.

En deze zwangerschap?

Morgen ben ik 13 weken zwanger. Op een gegeven moment zou ik dus weer kunnen gaan luisteren. Ik weet niet of ik dat weer ga doen. Deze zwangerschap sta ik er een stuk relaxter in gelukkig, ondanks dat de angst me af en toe wel bekruipt. Ga ik deze keer weer af en toe de doppler pakken? Eerlijk gezegd denk ik dat ik het niet kan laten af en toe.

Heb jij een doppler thuis gebruikt tijdens de zwangerschap?

Facebook Comments

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply marleen@burgertrutjes 1 augustus 2016 at 06:24

  Ik denk dat t je alleen maar nerveus maakt!
  marleen@burgertrutjes onlangs geplaatst…Short city break: Lissabon! Een dikke aanrader!My Profile

 • Reply Lilian 1 augustus 2016 at 07:29

  Ik zou zeggen met mate, dat je bijvoorbeeld samen een dag afspreekt dat je weer even mag luisteren. Het is tenslotte wel heel bijzonder om te doen.

 • Reply Nicole 1 augustus 2016 at 09:32

  Ik heb hem niet gebruikt omdat ik er anders erg nerveus van zou worden. Als ik me echt druk maakte dan belde ik de verloskundige en kon ik vaak even terecht om te luisteren.
  Nicole onlangs geplaatst…Weight Watchers update #6 | Tussendoel bereikt of tegenvaller?My Profile

 • Reply Jonna@Burgertrutjes 1 augustus 2016 at 13:37

  Ik denk dat je ook eerder nerveus ervan wordt….
  Jonna@Burgertrutjes onlangs geplaatst…Short city break: Lissabon! Een dikke aanrader!My Profile

 • Reply Charlotte 1 augustus 2016 at 16:56

  Ik geloof ook niet dat het voor mij goed zou zijn, denk dat ik dan elke dag dwangmatig wil gaan luisteren ofzo…
  Charlotte onlangs geplaatst…Aukje diary #31: dagje weg en bloggersmeetingMy Profile

 • Reply Kleine Prinses 1 augustus 2016 at 19:39

  ik heb het niet gedaan… ik was on onzeker en ongerust genoeg!
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…Zo hebben we kleine prinses haar verjaardag gevierd…My Profile

 • Reply Leonie van Mil 1 augustus 2016 at 21:04

  Ik heb het niet gebruikt. Wat jij ook al zegt, ik was heel bang om het hartje niet te vinden. Ik heb daarom tussendoor een pretecho gedaan met geslachtsbepaling. En omdat de placenta bij mij aan de achterkant lag, kon ik de kleine al heel vroeg voelen. Dus daar kon ik ook snel op letten
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Nominatie Liebsteraward #3My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Waarom ik ruim 30x dezelfde musical zag en meer

  Volgens mij heb ik er nog niet heel vaak over geschreven, maar musicals zijn een grote liefde van mij. Okee,...

  Sluiten