Zwangerschap

Zwangerschapszwemmen, yoga of toch pufclub!?

31 augustus 2016

Tijdens de zwangerschap kun je van alles doen qua cursussen, sporten of andere dingen. Er is zoveel keus, dat kiezen soms best lastig is! Ga ik deze zwangerschap weer een soort cursus doen of helemaal niet? En wat heb ik tijdens de vorige zwangerschap gedaan?

Zwangerschapszwemmen

Voor de zwangerschap van ons zoontje sportte ik elke week in het zwembad. Geen baantjes zwemmen, maar samen met een collega deed ik elke week een sportles in het water. Denk aan aquajoggen, aquafit en nog meer varianten. Maar op een bepaald punt in de zwangerschap ben ik gaan zwangerschapszwemmen, omdat ik geen buikspieroefeningen en dergelijke meer mocht doen en het te zwaar werd. Zwangerschapszwemmen sloot er gelukkig vrij naadloos op aan en dit heb ik een tijd met veel plezier gedaan! Tijdens de zwangerschap van Spencer had ik de mazzel niet echt veel fysieke klachten te hebben dus het was meer zodat ik nog wat bewoog en voor het heerlijke warme water enzo. Helaas had ik niet echt een klik met de andere meiden destijds en wisselde de samenstelling van de groep ook vaak.

zwangerschapszwemmen

Pufclub

Toen bedacht ik me dat ik bij een soort pufclub wilde. Nu is pufclub misschien een wat denigrerend woord, maar dan snappen jullie wel gelijk wat ik bedoel. In mijn woonplaats bleek alleen zwangerschapsgym te bestaan, maar daar had ik helemaal geen zin in. Dan moet je allemaal oefeningen doen op een skippybal enzo, dat is niets voor mij. Ik zie mezelf al zitten met mijn motoriek! Lig zo ernaast! Mijn beweging haalde ik ook al uit het zwemmen. In een naastgelegen stad vond ik ‘zwangerschapseducatie’. Dat was meer een soort informatieve cursus met af en toe een paar oefeningen. Dat leek me wel wat! En ik heb deze cursus met heel veel plezier gedaan! De cursusleidster was fantastisch en met twee meiden heb ik nog steeds heel leuk contact. Kortom: de combinatie van beide dingen was erg leuk! En bewegen en informatie krijgen over hoe dat eigenlijk allemaal werkt; zwanger zijn en bevallen en dergelijke!

En deze keer?

En nu ben ik dus weer zwanger! En wat ga ik deze keer doen? Dat vond ik best een lastige eigenlijk. Je hebt natuurlijk zwangerschapsyoga, maar dat is echt niets voor mij. Ik heb een keer yoga in het zwembad gedaan en dat vond ik al vreselijk. Zwangerschapsmassage zag ik voorbij komen, maar nee, ook dat hoeft voor mij niet. Sinds een tijdje begon ik mijn bekken te voelen en ik wist nog dat het zwangerschapszwemmen door een fysiotherapeute werd gegeven en dat er destijds veel aandacht was voor dergelijke problematiek. Daarnaast had ik wel weer zin om lekker in het water te dartelen! Kortom: Gisteravond heb ik voor het eerst weer gezwommen en het was heerlijk! Kreeg gelijk allerlei goede tips van de ‘juf’, dus ik heb goede moed. En – ik kon het niet laten – ik heb me weer ingeschreven voor zwangerschapseducatie. Okee, de informatie weet ik deze keer misschien al, maar elke week een uurtje beppen met een groepje meiden die ongeveer even ver zijn in hun zwangerschap als ik, vind ik gewoon heel gezellig.

Niet origineel dus, maar beide zwangerschappen doe ik hetzelfde.

Hebben jullie een cursus of dergelijke gedaan tijdens de zwangerschap?

 

Facebook Comments

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Simone 31 augustus 2016 at 06:52

  Ik heb een blauwe maandag gezwommen maar hield dat niet lang vol en ben samen met mijn man Samen Bevallen gaan doen. Vergelijkbaar met de ‘educatie’ waar jij het over hebt denk ik: erg gezellig met allemaal mensen in hetzelfde schuitje.
  Simone onlangs geplaatst…Waar blijven de pepernoten?My Profile

 • Reply Merel 31 augustus 2016 at 06:56

  Nee het idee was er, maar uiteindelijk niks meer gedaan. Was steeds te laat met inschrijven (beetje laks dus)
  Merel onlangs geplaatst…Je eigen kinderboek in 7 stappenMy Profile

 • Reply Nathalie 31 augustus 2016 at 07:01

  Ik vond zwemmen ook het fijnst.
  Nathalie onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate: 26 weken zwangerMy Profile

 • Reply Leonie van Mil 31 augustus 2016 at 08:00

  Ik heb een pufcursus gedaan waarbij er iemand bij mij thuis kwam. Ik wilde heel graag tips voor tijdens het bevallen, maar ik had geen zin om in allerlei gênante houdingen te gaan zitten met allemaal andere aankomende vaders om mij heen. En dus besloten we twee cursus ochtenden thuis te doen, zodat ik toch voorbereid de bevalling in kon gaan.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Tijd te kortMy Profile

 • Reply Astrid 31 augustus 2016 at 09:50

  Ik heb zwangerschapsyoga gedaan, met die meiden heb ik nog steeds contact. De yoga zelf vond ik trouwens niet echt boeiend, maar gezellig kletsen vond ik wel leuk. Verder heb ik een soort snelcursus gedaan in drie avonden waarmee de theorie over de bevalling werd doorgenomen. Dat vond ik wel een hele fijne voorbereiding, dat je precies weet wat er gebeurt in je lichaam en dergelijke. Deze keer heb ik nog niks geboekt… Misschien ga ik dat zwangerschapszwemmen ook wel een keer proberen. Maar in de avond nog op pad vind ik nu wel een opgave haha. Ben kapot ’s avonds na het werk of na een dag met mijn oudste.
  Astrid onlangs geplaatst…Ziaja Shampoo tegen huidirritatie reviewMy Profile

 • Reply Sjoukje - meergeldminderstress 31 augustus 2016 at 09:57

  Bij mijn oudste heb ik zwemmen, yoga en haptonomie gedaan, en bij mijn jongste helemaal niets. Toen lukte het zwemmen niet meer, omdat mijn zoontje niet mee kon. En die yoga vond ik echt verschrikkelijk (lag aan de juf, niet aan het fenomeen yoga!). Na de bevalling heb ik met mijn oudste ook nog baby-yoga gedaan (nieuwe juf), dat vond ik wel heel leuk.
  Haptonomie zou ik iedereen aanraden, dat was echt heel leerzaam. Ik gebruik de technieken nog wel eens.
  Sjoukje – meergeldminderstress onlangs geplaatst…Aflossen of extra inleggen op je spaarhypotheek? That’s the question…My Profile

 • Reply marleen@burgertrutjes 31 augustus 2016 at 12:01

  Ik vind yoga juist wel wat voor jou :’)

 • Reply Charlotte 31 augustus 2016 at 12:54

  Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik een cursus ademhalingstechnieken gedaan. 4 bijeenkomsten dus dat vond ik goed te doen. Dit keer ga ik niks doen denk ik…
  Charlotte onlangs geplaatst…De ongemakkelijke handMy Profile

 • Reply Jonna@Burgertrutjes 31 augustus 2016 at 16:57

  Voor mij is yoga ook niets :’)
  Jonna@Burgertrutjes onlangs geplaatst…Je droombaan vinden? Erica deed het en werd professioneel zangeres!My Profile

 • Reply Elles 31 augustus 2016 at 19:19

  Oehh wat een interessant artikel om te lezen! Ik weet echt niet wat ik zou kiezen!
  Liefs,
  Elles

 • Reply Cindy - levenalsmama.nl 31 augustus 2016 at 19:49

  Ik heb beide zwangerschappen meegedaan met de pufclub. De tweede keer vond ik het toch wat minder interessant allemaal dan de eerste keer (je weet het natuurlijk allemaal al). Maar het is wel fijn om andere zwangere moeders te leren kennen die ongeveer even ver zijn als jijzelf.
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…Uitjestips September | Met o.a. krijten voor kinderen, Kiindfestival & Landelijke Appelplukdag!My Profile

 • Reply Zwangerschapsupdate #5 - 18 weken zwanger - Everyday-Life 6 september 2016 at 04:55

  […] bij de gynaecoloog en dan ga ik het met hem bespreken. In de tussentijd ben ik zelf begonnen met zwangerschapszwemmen, dat wordt gegeven door een fysiotherapeute. Van haar heb ik al goede tips gekregen. Hopelijk […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Mijn wishlist voor baby #2

  Shoppen voor ons zoontje is misschien wel één van de meest verslavende dingen op deze planeet! Zoals jullie inmiddels weten...

  Sluiten